- - -
chokladkakan
Det är lustigt hur mycket man kan känna igen sig i pojkbandstexter ändå. Men det kanske är det som är meningen med dem. Affärsidén. Så vaga att de skulle kunna handla om varsomhelst. Jag hittade ett par Backstreet Boys- och Westlife-låtar på MP3-spelaren. Det överproducerade söta passade på något sätt så bra ihop med chokladsmaken i munnen.
Sen fikade jag med ett par vänner. Det var nästan hela torsdagsfikagängen, vi satt bara tvärs över gatan från där vi brukade sitta, året då jag gick i nian. Och vi pratade om nästan samma saker. Eller, ja, de pratade. Jag pratar så sällan i grupp. Jag pratar rätt sällan nuförtiden överhuvudtaget, känns det som. Det fanns en sort trygghet i att det var så likt. När jag gick ner i tunnelbanan efter två timmar på fiket hade världen fått tillbaka lite av sina fasta former.
trött
livet
Siri
Åsa
Första fjärilar, en bit gräs som torkar, vi har vetat det hela tiden, att du skulle komma att du skulle gå över. Timmarna däremellan i feber.
Och jag vet. Men när?
miljonprogrammet
Jag har kommit på något annat angågende mitt hus också. Eller, jag har väl alltid vetat det, men inte tänkt på det så konkret. Arkitekterna till min del av Skarpnäck måste ha varit helt galna. Alla sneda tak och skorstenar och bristen på någon som helst sorts logik eller mönster i hur husen omsluter sina gårdar, alla konstiga tegelfasader och gångar och blommande träd. Bara en grej som lusthusen. Istället för att ha en balkong, har vi ett litet lusthus på pelare ansluten till loftgången utanför vår dörr. Det finns kanske ett femtital lägenheter på min gård. Av dem är det bara tre som har lusthus. I hela Skarpnäck finns det totalt bara fyra lusthus. Det är som att de bara sådär kommit på att fan, lusthus skulle väl vara skojigt, vi bygger ett par, men lika snabbt som idén kom tog lusten att bygga fler slut och de kom på något annat att ha kul med. Vad jag älskar Skarpnäck. Lite som Gaudi. Stockholms budgetmotsvarighet till Gaudi.
vi som aldrig kallades hora II
Jag läser Vi som aldrig sa hora. Jag läste Sandor slash Ida och Pappa pralin. Jag såg Hip hip hora och Fjorton suger. Och undrar om det verkligen är så hemskt att gå i högstadiet. Var Sverigefinska skolan i Stockholm, där jag gick från ettan till nian, ett enormt undantag, en skyddande bubbla från det hårda tonårslivet? Vad har jag för snedvriden verklighetsbild egentligen?
vi som aldrig kallades hora
Men den innehåller ett par intressanta stycken, saker som får mig att tänka. Jag är nog ganska inskränkt och beskyddad. Har aldrig levt det hårda tonårslivet. Det var aldrig någon snäll kille som fick hålla mitt hår när jag kräktes, för jag kräktes aldrig.
Han som trodde att kärlek blott var ett resultat av två personer som tyckte om varandra. Han som trodde att tjejer vill ha killar som bryr sig.
Han tvingades inse att tjejer vill ha killar som berättar för tio grabbar på en förfest om hur han brukar sätta på henne bakifrån, hur han sprutar henne över ryggen. Färdigpaketerade. Mördarkön och hustrumisshandlargener. Med körkort och bil.
Så mycket som femtonåringen ännu inte visste, så mycket kvar att inse:
Vi som höll deras hår när de kräktes.
Vi som aldrig sa hora.
Vi är också de som aldrig blir deras.
/.../
- Vet du vad felet med dig är, Hannes? Du tänker inte. Du bara känner. Det som skiljer oss från djuren är att vi kan välja mellan att känna och tänka. Det är självmord att gå fram till tjejer som du gör på ett dansgolv eller vid en bardisk. Ditt sätt att prata med dem, dina blickar. Hela du utstrålar att du redan har förlorat. Fan, Hannes. Du måste vara hård. De vädrar svaghet på tusen meters håll. Fattar du?
- Jag är inte hård.
- Spela hård.
- Och om jag inte vill spela?
- Då har du gjort ditt val.
De där blickarna känner jag till. Och nu hatar jag mig själv för att jag gör det.
Men jag tror det handlar om desillusion. Att måla upp en ängel bakom den tuffa masken, man vill inte ha en människa utan man vill ha en sagofigur. Man håller krampaktigt fast för drömmen är viktigare än verkligheten. Det är inte bara tjejerna som förälskar sig alldeles fel, lika mycket gör killarna det. Kanske hör det tonåren till. Kanske är bitterheten ett sätt att bli vuxen.
skryt II
En av mina källor till denna rapport är Paul Hansen. Om man ska känna till någon svensk pressfotograf, så är det honom. Jag gjorde min prao i åttan med honom, och jag tänkte att han kanske kunde hjälpa mig med lite inside information nu. Så jag skickade iväg ett mejl. Och fick svar redan dagen efter. Han skrev blandannat: "Det bästa med att vara fotograf för mig personligen är att jag får förmånen att träffa människor från alla sorters bakgrund, alla världens länder och i förlängningen lära mig (och kunna förmedla detta) om världen omkring mig. Att fotografera är egentligen en bisak i det stora hela - samtidigt som det naturligtvis är huvudsaken... En paradox, jag vet men så är det.... Kameran och pennan ger mig en fribiljett till livet och jag hoppas och tror att god journalistik gör världen till en bättre plats att leva på." Är det inte vackert? Är det inte alldeles underbart? Paul Hansen är en person som jag verkligen respekterar.
förlorat
Och jag känner mig utnyttjad. Som att mig behöver man inte prata med, förklara för, mig kan man skyffla över skiten på och sen inte ens känna sig skyldig att förklara sig för. Att det faktiskt inte var jag som gjorde fel, egentligen. Här har jag gått och tappat bort mig själv, och så handlar det om något helt annat. Förklätt i ett från-Katja-avståndstagande. Jag är visst inte ondskan. Men den nya förståelsen får mig inte att förlåta. Den gör mig hatisk. Den får mig att tänka aldrig igen. Nu är det slut på riktigt.
ordkärlek
18-årskalas
Det var en såndär blandfest, med gäster spridda över alla tänkbara generationer. Och det är ett såntdär gäng, min mamma och Agnes mamma och ett antal andra tanter och gubbar som har fester och bjuder varandra, jag har vuxit upp med dessa människor och lekt med alla barnen. Nu stod jag där och pratade med en av mammas vänner och fram kom hennes son. Jag lekte med honom som liten. Han är lite äldre än mig. Men nu, hoppsan, var han snyggaste typ skejtaren (subkulturer har aldrig varit min starka sida). Och jag fick verkligen säga till mig själv på skarpen att det är förbjudet territorium. Inte okej. Jag höll mig långt borta hela kvällen.
Och jag var lite bitter. Jag mindes min egen artonårsfest och kände mig så olycklig, som att jag förlorat något. Jag hade säket kul, åtminstone lite, men jag minns det inte. Jag minns bara paniken. Jag bestämde mig för att jag ska ha tjugoårsfest. Ta revansch. Och köra såhär blandat, tillåta mina föräldrars närvaro så att jag slipper bli besviken på mina vänner som inte kunde avlasta mig det allra minsta. Jag ska lägga över ansvaret på mamma och pappa. Vara den som njuter mest av min fest. (Är inte njuter ett ganska äckligt ord? I munnen liksom. Nnnjjuuu... Usch. Jag tycker om ordet paradigm. Det ligger bra i munnen.)
Jag blir alltid glad av de där festerna, skarpnäcksgängets fester. Levande klezmermusik och ringdans, och alla dessa kloka vuxna som kan säga åt mig att du behöver inte stressa ihjäl dig Katja, det är inte det som betyder något i längden. Jag känner mig så stor och bekväm med mig själv i det här sällskapet. Återigen det där med tidsperspektivet, de har känt mig sen innan jag knappt visste att jag hade ett jag, för dem är jag lika självklar som sol och regn. Ibland är det tillhörigheten som räddar en.
- - -
självinsikt II
Det blir självklart ett problem när jag inte klarar av att prestera så att det fyller mina krav. Det gör mig också förvirrad och osäker gentemot andra. Att det faktiskt finns de som kan tycka om det jag skriver, fotona jag tar, utan att nödvändigtvis tycka om mig. Det blir svårt för mig att förstå. Och tvärtom förstås. Att det finns de som inte bryr sig nåt speciellt om det jag gör, presterar, men ändå tycker om mig.
Jag måste lära mig att skilja på mig och mina prestationer. För min egen tillits skull. Och speciellt ifall jag bestämmer mig för att försörja mig på orden.
mardrömmar
mönsterelev
grattis, brorsan
Jag minns när han föddes. Jag var fjorton och det var så vacker vår, jag bodde hos Hannah medan Anna och pappa var på sjukhuset och på morgonen den artonde april ringde pappa och sa att fyra imorse föddes din lillebror, Katja, ett litet russin som jag träffade på SÖS någon timme senare. Då hade jag tid, då kunde jag sitta och äta baguette med kikärtspastej på i Hannahs underbara villaträdgård med vitsippor och krokusar och humlor och jag var så glad. Jag minns fjorton som så bra. Så mycket har förändrats. Nu har jag tillochmed glömt bort min egen lillebrors födelsedag.
klimatdebatten
Men, herregud, det gäller ju att vara realistisk. Jag tenderar att vara radikal gentemot mig själv när det gäller vad jag tillåter mig att göra med gott samvete, men jag dömer inte ut andra bara för att de vill fortsätta leva vanliga liv. Och jag anser inte heller att det är önskvärt att människor till exempel slutar resa helt, för det finns stora värden i resandet utöver de rent nöjesmässiga. Det är helt enkelt omöjligt att leva modernt idag utan att släppa ut någon koldioxid. Men då är det väl bara bra att det finns en möjliget att kompensera för det. På samma sätt som man kan stödja biståndsorganisationer för att förbättra den humanitära situationen i världen, så kan man ge pengar till miljöorganisationer som jobbar med reducering koldioxidutsläpp för att förbättra utsikterna för vårt klimat. Självklart kan det ses som ett slags avlatsbrev, både bistånd och koldioxidkompensation, men jag tror att det är få som inte förändrat sitt sett att leva sen situationen med klimatet blivit allmänt känt. Och ... vilka alternativ har vi?
Äh, jag vet inte, jag kan inte formulera mig idag, kan inte tänka riktigt klart. Men läs artiklarna! De är båda skrivna med mycket mer stil än vad jag lyckats frambringa idag.
tyngden över mina axlar får golven att rasa
Under någon av de mörkaste stunderna under min pluggsession satte jag mig och började räkna ut vad mitt snittbetyg skulle bli ifall allt jag har kvar att göra skiter sig, men jag har svårt att förhålla mig till resultatet.
De senaste tre dagarna har varit helt galna, jag har verkligen inte haft tid med någonting, jag har bara suttit och pluggat eller tänkt på alla grejer jag måste hinna med eller sprungit runt som en huvudlös höna. Det är ungefär så jag känner mig, en huvudlös höna. Eller är det inte ganska talande att jag har en lista på säkert tio idéer som jag fått och bara måste skriva om, men jag har inte hunnit göra mer av dem än att kladda ner ett par stödord. Och den bara växer, listan. Men jag lär inte få hinna ikapp än på ett par dagar, en vecka minst. Säg mig någon hur jag ska överleva.
Men jag går tydligen på Stockholms populäraste gymnaiseskola. Så står det i Metro idag. 2,2 sökande för varje plats. Och det är väl trevligt att veta. Att jag bara genom att gå där på sätt och vis blir inne. Här får alla vara sig själva och utvecklas som personer säger eleverna som intervjuas. Kan hända att det är sant. Men lite lustigt tycker jag att det är att fem av sju elever som de intervjuat går i teater/dansklassen. Jag tror inte att de har en objektiv syn på skolan. De vet väl inte ens vad objektivitet är. Oj, hoppsan, där tog jag nog i lite. Inget ont om Södra Latin. Överlag har jag faktiskt trivts mycket bra. Och inget ont om esteterna heller, jag gillar esteterna, i vanliga fall, men idag gillar jag ingen. Idag har mitt snälla, trevliga, charmiga jag ätits upp av stressen.
radio
Jag satt och lyssnade på radio hela kvällen. Jag älskar konceptet med P3. Jag älskar röster som jag kan höja till så höga att jag nästan kan inbilla mig dem alldeles intill mitt öra.
Men de pratade om massakern på universitetet i Virginia, USA, varje timme på ekot, och senare fick lyssnare tränga in i programmet med, skriva in och tycka. Minst trettio döda, sas det. En tragedi, sas det. Men jag kunde inte låta bli att tänka, är jag hemsk som inte kunde låta bli att tänka: Men alla andra döda då? I Irak, idag kanske lika många som i Virginia. Alla AIDS-sjuka föräldrar. I Darfur, Uganda. Vem suckar över Uganda, alla barn som förlorar barndomen med ett gevär i handen?
Men jag vet att jag antagligen borde hålla käft. Hålla käft och vänta tills jag kommer på något nytt, eget, mindre pekfingret i ögat.
en liten ängel
skryt
Nu har jag varit duktig, så jättejätteduktig. Jag har suttit i skolan och pluggat i mer än tre timmar efter att jag egentligen slutade. Jag har skrivit en och en halv sida (av max tre) på religionsfördjupningen. Jag har översatt och kommit på synonymer till ordlistan på femti ord, ihopsamlade från olika böcker som jag läst, till engelskan. Och jag har skrivit ett mejl med frågor och skickat till typ halva DN:s fotografkår för yrkesundersökningen i samhällskunskapen. Nu tycker jag allt att jag förtjänar lite ledighet. Nu ska jag hem och göra citronkyckling i lergryta och överraska mamma när hon kommer hem.
förtidsnostalgi I
Det är nog egentligen ganska få saker som jag kommer att sakna med skolan efter studenten (även om jag inte misstrivs, så kommer det bli skönt med lite omväxling). Men luncherna med Jim, Viktor och Julius kommer jag och mina skrattmuskler att sakna, mycket.
telefonboken
Förövrigt har jag flyttat hem till mamma nu. Det är så skönt på nåt sätt, när jag kom inklampande igår med väskor och kassar och mamma precis blivit klar med middagen - någon sorts bönröra, råris och fetasallad. Jag riktigt kände hur nyttigt det var. Så är det hos mamma. Nyttigt så att det skriker om det. Inga stora smakupplevelser kanske (förutom när jag får för mig att testa recept) men mättnadskänslan är så ren och fräsch.
Men hon har verkligen blivit extrem med sitt intresse för ayurveda - traditionell indisk läkekonst. Nu har vi tillochmed ayurvedisk tandkräm.
då och nu
Det fick mig att tänka på en dag för ett år sen. Fick mig att minnas:
Jeff Buckley and the sunshine
7 May 2006, 19:17
It was just such a lovely day today. Really warm, it felt like summer. I went down to the football field, lay down on the grass next to it. Jeff Buckley singing in my headphones. I know it's a quite strange mix, considering that Jeff's songs aren't the happiest, but the music and the sun on my winter pale skin filled me with something strangely light. I love the smell of grass, and to use my bikini top for the first time this year made me all full of butterflies. And I fell in love with Jeff Buckley. Again.
I started to read a book. A cute teenage-thing in english about a girl and a boy (ofcoars). It makes me think in English again. How I miss it, having someone to speak English with. It's been years since I spoke to Rikke, Eric. Now I trouble my english teacher instead. Well, anyway. The book. They switched iPods. The boy and the girl. And it was so pretty, the whole thing, I just have to quote it. "All those songs - the ones he listened to when he was sad and the ones he listened to that reminded him of girls - that he played again and again; they were the soundtrack to his heart. And then there were the songs he played that were fast and frantic and he'd crank up the volume and bounce down the street. Songs let you see into someone's soul." The whole thing about songs when you're sad and songs that remind you of people, and the bouncing down the street, that's just so me. I'm just so typical. I can't help it.
Jag minns den där boken. Let's get lost. Så larvig egentligen, men det är så mysigt med sånadär böcker som man tappar bort sig själv i. Jag läste till in på småtimmarna, för jag kunde inte slita mig. Såklart tar de slut snabbt då. Det var längesen en sån bok. Jag trodde att Pappa pralin kunde bli en sån, men den är så lösryckt, så lite händelser, mer ord som egentligen inte passar i varandra. Jag tycker om Anna Jörgensdotters dikter, men i romanform, jag vet inte. Det kanske kommer en vändning.
Men jag märker ju hur jag påverkas av det jag läser. Hur jag har börjat skriva sådär lösryckt nu. Ibland helt osammanhängande. Och som när jag läste Selma Lagerlöf, och jag kom på mig själv med att vilja skriva verben i pluralform. Ska det verkligen vara så lätt att tappa bort det som är jag i orden?
Hollywood next
att vara spontan
Jag gick på promenad igår tillsammans med Nina Ramsby och Martin Hederos. När jag kom hem hade jag fått ett sms från Kirke: jag ska på Ace med dig och Anna ikväll. Jaha. Och jag var faktiskt på humör, jag kände mig lätt och där på dansgolvet kom jag på att det var Kirke jag saknat, Kirke på dansgolvet och bara tokle helatiden. Det var skönt att ha lust med någonting igen. Det var skönt att ha hittat tillbaka till Kirke. Men sen blev de dimmiga blickarna och alkohollukten för mycket, och de hoppiga sportkillarna med benägenhet att pricka mina tår med sina hälar på dansgolvet för många. När jag kom hem stupade jag i säng med värkande fötter. Nu är jag sådär dageneftermosig och förstår inte riktigt vad jag skulle ut och slarva för.
Men nätterna såhärårs luktar så gott. Marken som ger ifrån sig något fuktigt när den varma solluften byts ut mot nattens kyla. Bara det lilla, lukten i huvudet, gör den sena timmen och kommande morgons trötthet värd det.
lite mer hästsnack
Rahel är en liten vit, jättesöt, tickande bomb, kom till stallet för ett par veckor sen och kan inte så mycket alls. Blir lätt förvirrad och löser då sina problem genom att först trippa åt sidan och sen som skjuten ur en kanon trava iväg och slänga med huvudet. På sina korta ponnyben. Man sitter som en liten studsboll. Som att gå tillbaka flera år i tiden och rida ponny igen. I Rahel fann jag min mening. (Vad ska jag med killar till, när jag kan förälska mig i hästar?) Vi hoppade och hon hade väl knappt sett en bom förut, men efter mycket velande och rusande och övertalande, fick jag i slutet av lektionen henne över ett hinder på åttio centimeter kanske, hon flög högt över och den hästen kan hoppa, det är det inget tvivel om. Och det är på hästar som henne som jag är i mitt rätta element. Jag är ingen tävlingsmänniska egentligen, jag rider bäst när hästen kan som minst. Jag är bra på att övertala och jag är trygg. Jag är alldeles kär och har blivit hästtjej igen. Det känns bra.
Efter lektionen kom Sara fram till mig med ett självgott leende och frågade Har du hittat en ny favorit nu? och ja, så fortsatte hon med att Jag råkade berätta för Kicki att du inte tycker att det är så kul att rida längre. Och Kicki känner mig, hon vet vad jag gillar, mitt behov av projekt. Mitt nya projekt att lära Rahel hoppa. Sara och Kicki hade konspirerat och jag hade fallit rakt in i fällan. Och jag måste säga att det har sina fördelar att vara omtyckt av ridlärare och stallägare, och kompis med Sara som kan fixa vadsomhelst.
hud
Jag önskar att jag var en såndär
som visste vem jag var
eller åtminstone
hade nånslags stolthet i
att inte veta
Ibland önskar jag att det fanns
mer än hud
mellan mig och världen
och att jag kunde sluta vara en sån mes
Och utanför fönstret sjunger fåglarna bland bladen musöronen.
södermalmspromenad
internet
Men högt upp på resultatlistan finns fotografen Katja K. Katja K rider i mitt stall. Katja K är den mest odrägliga av alla de där tanterna jag hjälper sadla-tränsa-sittaupp på torsdagarna. Hon vänder upp och ner på hela stallet om hon inte får sin favorithäst och får mig att vilja stoppa munnen full med hösilage så att jag kan skrika ifred. Och hon visar sig vara fotograf. Var finns rättvisan? Det är inte okej att en lynnig, egocentrerad person som hon kan fota, tycks vara framgångsrik. Det är som att säga att man inte får någonting för att vara trevlig. Men det är väl så det är. Jag är bitter.
i-landsproblem
Jag har också anmält mig till tre kurser på Södertörns högskola. Så praktiskt nuförtiden, allting kan göras vid en dator. Global utveckling, kreativt skrivande och genusvetenskap. I den prioriteringsordningen. Jag lyder Lisa samhällskunskapslärarens råd och anmäler mig till ett par strökurser till hösten, utifall att alla andra planer skiter sig - att jag inte kommer in på Biskops-Arnö, att jag får lappsjuka och måste åka hem från Hundby efter redan en vecka (vilket Ellen är helt övertygad om att jag kommer göra, hon tycker att jag är helknäpp som planerar att bo ensam på landet), att jag inte får något jobb (vilket jag antagligen inte kommer att få, eftersom jag änsålänge inte sökt nåt). Då kan det vara trevligt att ha något att göra, sa Lisa, och jag tror henne.
Annars så har min mp3-spelare gått sönder. För femtielfte gången. Eller snarare fjärde. På mindre än två år. iAudio är ett riktigt skitmärke, köp aldrig något från dem! Jag har ingen lust att ringa kundservice och bråka, så jag bråkar med pappa istället och det kommer väl sluta med att han får bråka med dem. Men jag vill köpa en iPod. Men det är liksom lite problem där. Jag vill ju köpa en dator också, en bärbar, det skulle vara så praktiskt, jag flyttar ju runt så mycket. Och en massa skivor vill jag också köpa, jag får dåligt samvete av att ladda ner och det är faktiktiskt något som jag och pappa ALLTID blir osams om. Han påstår att musikindustrin kommer att vara död om tjugo år om det fortsätter såhär. Jag börjar prata om spelningsintäkter, men det känns ändå aldrig som att det väger tillräckligt tungt.
Ja, summan av kardemumman är i alla fall att jag har många kommande utgifter. Det blir nog inget Roskilde för mig i sommar.
mamma i TV
en insikt
Men nu har jag verkligen insett det som de få lite intelligentare lärare jag haft har sagt ända sen i början av högstadiet - att pluggandet får inte vara ett självändamål. Att ingen kommer att tacka mig när jag är utbränd. Att ingen kommer att tacka mig om jag lyckas med ett 20,0 i snitt heller. Att det varken gör från eller till i mitt värde som människa. Och att den enda som i slutändan kommer se till att jag mår bra är jag själv. Nu, till sist, nitton år gammal och med knappt två månader kvar innan studenten, inser jag det.
Så jag njuter. Jag har en religionsuppsats, en samhällsuppsats, en engelskagloslista, en engelskabokrecension, en svenskaanalys, en litterärgestaltningnovell + metatext, ett geografisamhällsarbete och projektarbetesutvärderingar att ta ställning till. Men det skiter jag i. Jag går runt på stan i klänning, högklackat och stora pilotbrillor istället. Jag gör långa låtlistor. Jag äter chokladpudding och ser på Grey's Anatomy. Jag läser och skriver helt meningslösa texter och tar mig tiden att formulera mina funderingar på bloggen igen. Jag drack en latte med pappa vid tre idag, och jag har hört att koffeinkicken slår till som starkast en sådär sex timmar efteråt. Ja, så ovan som jag är med koffein sitter jag fortfarande helt hög och hoppar i datorljuset och gör en låtlista till vår kommande studentskiva. Jag kommer inte kunna sova inatt. Men det gör inget, för jag har påsklov.
feministen II
Men så har jag heller aldrig definierat mig som tjej. Det kan ha rötter i mina föräldrars hippieidéer om uppfostran, kanske att min största idol under min uppväxt var kusin Jonatan, tre år äldre och på den tiden mellanstadievärstingen som slogs med lärare, gjorde egna bomber av ingredienser stulna från kemisalen och som därför fick åka på kommunens seglarkollo för att lugna ner sig. Antagligen också i något envist och självständigt i min natur. Jag identifierade mig aldrig med tjejerna i glitterlinnen som stod i klungor på skolgården och alltid hade en bästis att viska och fnissa ihop med. Jag hade aldrig någon bästis. Jag identifierade mig inte heller med killarna, bollsinne hade jag fått för mig att jag inte hade. Jag var mest mig själv bara och vägrade att anpassa mig för någon. På både gott och ont.
När jag senare på ett ganska självfallet sätt gled in i kretsar där både tjejer och killar kallade sig feminister, var jag alltid den som hade minst historier att berätta när egna erfarenheter av patriarkatet kom på tal. Jag förundrades över historierna om alla dessa män som tjejerna stött på, blivit utsatta för, känt sig kränkta av. Hade jag en enorm tur som aldrig träffade på någon sån? Eller var jag blind? Jag funderade mycket på det. Och jag kom fram till, då när jag var femton, att det till stora delar handlade om vad man förväntar sig. Jag sa det aldrig högt, det skulle ju vara som att ställa sig på manssvinens sida, men jag tänkte det. Det handlade om vad man definierade sig själv som. Tjejerna med historierna definierade sig själva som tillhörande ett förtryckt kön, och därför såg de överallt alla konsekvenser det fick för dem i vardagen. Själv definierade jag mig inte ens som tjej. Jag tog för givet att jag skulle få ta plats. Jag vägrade skylla mina problem på någon homogen grupp. I grund och botten tänkte jag alltid att det var min inställning till saker som påverkade hur världen skulle bemöta mig.
Och det håller jag fortfarande fast vid. Det handlar mycket om vad man definierar sig som. Om man definierar sig själv som ett offer, då kan man vara säker på att det dyker upp en hel hög förövare som är beredda att utsätta en för obehagligheter. Jag säger inte att vi inte har ett jämställdhetsproblem, både i Sverige och i resten av världen. Jag säger inte heller att det är fel att konstatera att det här problemet finns - tvärt om menar jag att det är livsviktigt för vår planets överlevnad att få bukt på det. Men vi löser inte problemet genom att konstatera förhållandena för många gånger och på så sätt befästa dem. Definiera oss som förtryckta. Vi löser det genom att få redan små barn att tro att de är precis det som de tror sig vara, göra dem medvetna om den egna världsuppfattningens inverkan på hur världen bemöter dem. Och inte handikappa dem med förutfattade förväntingar på hur de ska vara. Både för killar och tjejer. Och vi (nästan) vuxna kvinnor som sitter på caféer och beklagar oss, vi måste ta oss i kragen och göra något av vår medvetenhet. Sluta befästa maktstrukturerna genom att bara se problemen, och blunda för våra möjligheter att ändra på först oss själva och sen smitta av det på människor i vår omgivning.
feministen I
Det var länge sen jag själv kom dragandes med de där feministteorierna. Det var länge sen jag kunde sjunga med i kastreringssången på åttonde mars. Det var länge sen jag började känna obehag över vi-och-dom-resonemanget, männen som världens onda och kvinnorna som offer. Fast aldrig vi, vi var inte offer, vi var upplysta, vi hade tagit våra liv i våra egna händer. Men ändå drabbades vi gång efter annan av patriarkatet, detta abstrakta, slogs till marken, flydde till våra medsystrar och suckade MÄN, som om det var förklaringen till allt det onda som hände oss. Det var länge sen jag kände att den feministiska gemenskapen räckte för mig att känna mig trygg i.
Jag tycker att det är att göra det för lätt för sig. Att skala av världen dess komplexitet genom några snitsiga teorier som förminskar halva världens befolkning till vanemaskiner. Att rent generellt vara inkapabla till att ta sig ur mönster och sluta förtrycka. Bara för att de är män. Som om det inte lika mycket handlar om kvinnors lathet, självömkan, rädsla. Det är lätt att skylla ifrån sig och göra sig själv till ett offer, mycket svårare att inse att världen verkligen inte går att förstå, att det är så oerhört komplicerat, att vi alla är lika mycket offer och förövare i maktstrukturerna.
Jag säger inte att jag slutat vara feminist. Ibland känner jag bara att feminismen är så diskriminerande. Jag vill inte ha ett färdigt förklaringspaket. Jag vill kunna avgöra själv.
identitet
Hundbyhelg
Jag har varit på landet över påskhelgen. Jag har läst och tittat på Fem myror är fler än fyra elefanter med Aron, och hela tiden har jag gått och försökt komma ihåg ifall jag stängde av spisplattan innan jag åkte hemifrån eller inte. Jag har målat upp scenarier där hela min samling av fotografier, dagböcker, skivor blivit svarta klumpar i en svart lägenhet. När jag kom hem var spisen självklart av, det är ju en reflex att stänga av den, antagligen därför jag inte kunnat minnas att jag vridit av knappen. Men den där nyfunna paranoian, det känns verkligen ovant, jag har aldrig varit sån tidigare. Den senaste veckan har jag varit osäker på ifall jag låst dörren varje gång jag gått hemifrån. Jag ser inbrotten framför mig, förlorade tv-apparater och herregud, pengarna till skivan som jag hade under min madrass, kassör som jag är, flera tusen kronor, vad skulle jag göra om de blev stulna? Till slut satte jag in dem på mitt konto, för säkerhets skull. Jag tror att Kirke har smittat mig. Kirke är den mest paranoida människan jag känner.
Nu, äntligen, har jag läst ut Abyssinian chronicles och jag blev väckt imorse av Anna som knackade på gäststugans dörr och frågade om jag inte ville komma ut och göra en snögubbe. Aprilvädret gör verkligen skäl för sitt namn.
förtidspensionerad
Är det inte ett ganska konstigt sätt att umgås, att gå på klubb? Jag har börjat tänka så. Jag var helt såld på utelivet förra sommaren, men nu känns det på något sätt så meningslöst. Fast jag är iförsej allmänt asocial nu. Jag har inte pratat med Kirke på en vecka. Det säger ganska mycket. Utanför skolan och stallet, har jag inte pratat med någon på flera månader. Känns det som.
hästsnack
Och igår var det tävling. Min hoppehäst Panther kan fortfarande inte gå, så jag fick rida en för mig rätt okänd häst - Dior. Det kändes så konstigt att rida honom, han var inte alls lika het som Panther, eller Hugo som jag tävlade förut. Men vi kom tvåa. Och det borde jag väl vara nöjd med. Och nu, med vana av tre av ridskolans hästar på hoppbanan, borde jag kanske sluta skylla mina framgångar på hästen. Sen jag började rida på Stockholms ridhus, har jag varit med i elva hopptävlingar. Av dem har jag placerat mig i tio, kommit tvåa i fem och vunnit tre. På tre olika hästar. Det kanske inte bara varit deras förtjänst. Jag kanske också haft något med det hela att göra.
sett på Södermalmstorg
tillbaka
tagen av Sandra i höstas
- - -
Det blev 227 gram. Fyra frimärken. Och jag börjar få panik, tänk om jag skrivit fel adress eller om jag skrivit fel telefonnummer till referenserna eller tänk om jag missuppfattat allt eller om posten tappar bort mitt kuvert. Jag beter mig som jag brukar kvällen innan en tävling. Nu går jag till centrum.
jag sitter och gör personlighetstester
Imorgon har jag samhällskunskapsprov och idag sa Lisa (läraren) att jag å ena sidan kanske inte presterat så bra det gångna året, men att jag är en klippa. Hur går det ihop? Jag har helt tröttnat på Abyssinian chronichles, jag orkar inte med alla våldtäkter och korrupta militärer och Mugezis cynism. Så jag har börjat läsa Pappa pralin av Anna Jörgensdotter. Istället för att plugga arbetsmarknad så sitter jag på sängen och läslusläser. Det är skönt att skita i allt ibland.
måndagströtthet
Hursomhelst så går jag runt och ojar mig igen, precis som Sandra säger, jag ojar mig och jag hatar verkligen teknikkillar, såna där som vet allt om hur saker fungerar. Som killen på fotostället jag lämnade in skivan med mina arbetsprover på för kopiering. Jag sa att jag inte visste om bilderna skulle hålla till 30x20-förstoring och han frågade om pixlar och megabyte och jag visste ingenting (även om jag egentligen hade någorlunda koll, men hela situationen gjorde mig så osäker) och hans totaluttråkade blick fick mig att känna mig som en idiot. Och det är jag väl. Jag bryr mig aldrig om att lära mig någon teori, jag kan ingenting om digitalfoto, jag bara fotar ändå, jag kan inget om datorer, men jag sitter vid datorn i snitt ett par timmar om dagen, jag kan ingenting om hästar, förutom det jag lärt mig av tio års praktiska erfarenheter. Jag var aldrig en hästtjej som läste faktaböcker om hästar. Och nu går jag runt och tänker att de där bilderna kommer bli helt katastrof och jag kommer inte ha tid att kopiera om dem och så kommer jag inte komma in på utbildningen (som jag de senaste dagarna nästan kommit fram till att jag inte vill komma in på ändå).
Jag tror det handlar om en rädsla för att binda mig, fastna, bli låst. Och det är irrationellt och något helt nytt för mig. Förut har jag alltid med glädje givit mig in i saker, helhjärtat. Jag kanske håller på att tappa mig själv.
söndagspromenad
En liten citronfjäril, som inte hade det minsta emot att bli fotograferad
En tvillingtall. Den stod rätt still, den med
En myra, som inte alls ville stanna upp för att fastna på bild
Och till sist en katt som satt i ett träd och tyckte att jag var hemskt blasé. Jag vet
inte om jag borde ha ringt efter brandkåren. Den såg ut att trivas rätt bra där, katten