sommarjobbet III

Sådär ja, fjärde låten med Pink på sju timmar.
Missförstå mig inte nu, jag har inget emot Pink. Men det finns en anledning till varför jag lyssnar på radio, och inte hennes senaste skiva.
Nästa vecka ska jag göra radiorevolt.

sommarjobbet II

O, jag älskar sprättmaskinen!

Men jag börjar bli lite trött på Mix Megapol. Det är nämligen det som vi lyssnar på här på jobbet. Idag har jag redan hunnit höra tre låtar med Pink, tre låtar med Katy Perry och man känner ju att de hade kunnat ha lite större variation på artister. Igår var det samma sak, Pink, Katy Perry och BWO. Och det är samma reklamsnuttar de spelar upp, timme efter timme, dag efter dag. Jag kan allting utantill.
Jag trånar efter P3.

inkonsekventeter

Psykologiskt tror jag inte på ödet eller tur. Jag tror att man skapar situationerna i sitt liv, medvetet eller omedvetet, och om man vill ändra på något, lyckas med något, så kan man det. Men då måste man göra något för det också. Man kan inte sitta och vänta på att något ska hända. Ytterst är man ansvarig för sitt eget liv.

Filosofiskt tror jag inte på fri vilja. För mig ter sig inget annat än determinism hållbart, vilket innebär att jag tvingas att medge att man skulle kunna förutse hela universums framtid, bara man visste allt. (Nu kommer människan aldrig att kunna tillskansa sig all denna information, lyckligtvis, men ändå.)

Jag vet inte om det bara är jag, men dessa två inställningar, trossystem, tycks för mig fullkomligt inkompatibla. Hur jag kan leva och aktivt tro på båda förstår jag inte.

sommarjobbet I

Jag tycker om maskiner. På mina konsultjobb har jag fått lära mig att använda diverse maskiner. Förra sommaren jobbade jag i ett tvätteri och stod i åtta timmar vid den stora mangeln. Det var en riktig monstermangel, den var enorm, den var som ett helt litet hus, kanske fem meter lång och genom den skulle lakanen manglas och komma ut på andra sidan, perfekt färdigvikta. Det var ett tungt jobb, att lyfta upp, skaka ut och haka fast lakanen i mangelkrokarna, men själva maskinen var fascinerande.
Förra sommaren jobbade jag också som vaktmästare på ett kontor i Haninge. Där hade jag bland annat hand om återvinningsstationen och kompressorn - den stora containern på bakgården där allting brännbart slängdes och sen pressades samman med en ohygglig kraft. Träflisor flög och cd-skivor skrasade. Den där kraften. Vad det sög i mig.
Sen, under hösten, jobbade jag lite som receptionist på ett annat ställe, och där hade jag ansvar för att den utgående posten skulle frankeras. Frankeringsmaskinen, denna härliga makapär. Jag skapade ett helt system för hur jag frankerade - väga breven, mata in dem under stämpeln och sen fånga upp dem när de kom ut på andra sidan. Roligt. Samma, meditativa rörelse, om och om igen. Jag hade inte pallat det om jag varit tvungen att göra det varje dag, hela dagen, men nu jobbade jag bara över lunchen ett par dagar i veckan. Frankeringsmaskinen var toppen!

Och nu, vaktmästare igen och jag jobbar mest med posthanteringen. Bland annat ska jag öppna och sortera återsänd post. Men jag behöver inte öppna alla brev för hand, nej, det finns en sprättningsmaskin. SPRÄTTNINGSMASKIN. Underbara uppfinning. Man matar in kuverten på ett band och de far iväg i en hisnande fart och kommer ut på andra sidan, uppsprättade. Skärbladen i den torde vara ohyggligt vassa, att fastna där med fingrarna vill man inte. Men det är skyddskärmar över skärmojängen där bara kuverttjocka saker kommer igenom, så några avskurna fingrar kommer jag inte få den här sommaren i alla fall. Men att stå där och mata in kuverten är så spännande, jag kan inte få nog. Hej vad det far!
Ja, gud, jag och maskinerna.


menstruationsvärken

Skrivet i anteckningsboken femte november 2008:
Det är som ett hån varje gång den kommer. Menstruationsvärken. Den säger: "Gå du runt och tro att du är jämställd, att du kan åstadkomma lika mycket, gör det. Men glöm aldrig vad du egentligen är till för. Glöm aldrig det du försakar, valet som de aldrig kommer att behöva göra." Alltid de där två dagarna av inälvsrivande kramper och illamående, ytterligare fyra av svullnad och konstiga lukter. De kommer alltid att ha det försprånget.

Och jag förstår inte varför jag inte skrev in det på bloggen då, i november. Kanske tyckte jag att det var för mycket mensfeminist över det. Men fan, jag måste sluta försöka vara någon androgyn intellektuell icke-människa som gör sitt yttersta för att passa in i den mansdominerade heterofinkulturen.
Idag skulle jag vilja tillägga PMS till texten från november. Premenstruellt syndrom. Ännu ett av krokbenen i ett system som värderar känslomässighet och tillfällig labilitet som en enorm svaghet.

Men ni ska veta att jag inte tänker låta det bryta ner mig. Jag ska bli hjälte när jag blir stor. Jag ska plugga geografi för att kunna bli en stoppkloss för utvecklingen som sakta håller på att bryta ner vår jord. Och jag ska skriva, skriva, skriva för att ta mig in under huden på vår stagnerade kultur.

problemet med söndagar

Det har varit en underlig helg. Jag har haft svårt att ha någon koll på mina humörsvängar. Och att jag för ett singelhushåll för tillfället underlättar ju inte speciellt mycket. Mamma är bra på att få mig att göra saker, både genom öppna uppmaningar, och genom att, på mammors vis, gå mig på nerverna så att jag bara måste ta mig ur huset. Men nu sitter jag bara hemma och fixar och det blir liksom en spiral av allt från skrattattacker till melankoliska grubblerier och ett behov av att se på Gilmore Girls en hel natt. Något allvarligare TV-seriemaraton lyckades jag behärska mig ifrån, men ändå. Det är inte trevligt.

Så innan jag ställde mig och diskade helgens smutsiga kastruller, knåpade jag ihop en spellista och sjöng hela disken igenom. Olika människor har olika avslappningsmetoder, saker som gör dem lyckliga, och för mig fungerar nästan alltid sången. Att med ett riktigt körsångsstöd i korsryggen ta i så mycket som rösten tål, det gör mig lätt i kroppen, får mig att lösas upp ett ögonblick. Jag tror att vetenskapen skulle säga att det är endorfinerna.
Jag diskade kakformen och falsettsjöng Hallelujah tillsammans med Jeff Buckely och tänkte på hur vi sjöng Hallelujah på lastbilsflaket på vägen från Rurrenabaque till Trinidad. Att det var länge sen nu. Mer än fyra månader. Och jag tänkte att det var Fred som fick mig att börja lyssna på Jeff Buckley.
Alla dessa spår som människorna lämnat i mig. Allting som jag bär med mig och plockar fram en sånhär dag. Det är svårt att göra det balanserat, att inte fastna.

Men jag sjunger. Och jag skriver. Det håller mig över ytan tillsvidare.

en så surrealistisk natt

Det är underligt med känslorna. Dem som man trodde hade försvunnit. Borta, glömda för länge sen.
Och sen står plötsligt objektet för alla dessa känslor framför en, och de rasar ner över en. Inte som då, snarare som ekon, men precis i det ögonblicket är det som att man sugs tillbaka till nuet då inget annat än de existerade. Och förvirringen när kontakten brutits men känslorna fortfarande ekar i huvudet och man inte vet om man är nu eller då eller någon helt annanstans.
Vad gör man med förvirringen? Vad gör man med känslorna och strömmen av minnesbilder som dyker upp i huvudet?
Jag skriver. Någon annan överlevnadsmetod har jag inte.

Och igår, då ställdes jag ansikte mot ansikte med fyra olika förflutna på Trädgården. Jag gick helt vilse.
Men på natten när jag kom hem, skrev jag SMS:et:
Jag lever och jag känner, Jenny. Livet är svårt, men mer än det är svårt, är det underbart!

första dagen på jobbet

Idag har jag inlärning på sommarjobbet. Det har regnat hela natten och duggar lite nu, men jag ska fan cykla ändå. Jag måste vakna, och dessutom går tunnelbanan så dumt på Skarpnäckslinjen nu, de håller på att bygga om. Så jag cyklar. Och blir blöt. Första dagen på nya jobbet.

friheten (22 juli)

En gång skrev jag att frihet är ett SL-kort. Det står jag fast vid, men idag har jag hittat en annan, mycket vacker definition som jag lika gärna skulle kunna använda.
Jag läser För Lydia av Gun-Britt Sundström just nu (vid sidan av Madame Bovary på finska av någon idiotisk anledning). Det är en omskrivning av Söderbergs Den allvarsamma leken, fast ur Lydias perspektiv och ett halvsekel senare. Såhär när jag nästan läst klart den inser jag att det nästan varit bortkastat, jag minns inte alls så speciellt mycket från originalet. Men den är bra ändå, även utan jämförelsemöjligheten.

Och på sidan hundraett står det:
Bland det första hon köpte sig var en liten billig grammofon, och sedan blev det skivor, klassiskt och pop och jazz och visor utan urskiljning. Markus hade erbjudit sig att bidra med pengar så att de kunde skaffa en ordentlig anläggning, men det avböjde hon bestämt.
Det skulle vara en portabel grammofon.
Om hon en dag skulle vilja bära den med sig.

Frihet kan även vara en portabel grammofon.

sommar (22 juli)

För mig är sommaren lukter. Sol och grönt och klänningar, javisst, men det som mest får mig att känna att nu är det sommar, det är lukterna.
Lukten av jordgubbar, lukten av smultron. Lukten av nyklippt gräs. Lukten av regnvåt, ångande asfalt, lukten av solvarm hud, lukten av jasminer och vitklöver. Lukten av sjövatten. Lukten av vedeldad bastu.
Det är sommar för mig.

HT09

Så, nu har jag blivit antagen till kandidatprogrammet i geografi på Stockholms universitet. Inte för att det någonsin egentligen fanns några tvivel, men ändå. Det är skönt att slutgiltigt veta.
Jag har tackat ja, så nu är det bara att börja köpa kurslitteratur och vänta på terminsstarten i slutet av augusti. Hur jag ska få veta när kursstarten är och vilka böcker jag ska köpa, däremot, är en annan femma. Var hittar jag schemat på programmets hemsida? Hur jag ska kunna öppna det där studentkontot på su.se är helt över mitt förstånd. Någon som har lust att hjälpa?

tid (12 juli)

Jag läser en bok som jag fick låna från Jonatan för evigheter sen, Practising the Power of Now av Eckhart Tolle, den handlar om att sluta tänka. Och att leva i nuet. Och att sluta vara rädd. Att man inte är sina tankar, att det varken finns något förflutet eller någon framtid. Allting som finns är nu. Allting som någonsin har hänt hände i nuet. Det förflutna och framtiden gör oss olyckliga. Nuet är det mest värdefulla vi har, nuet är det enda som finns.

Och jag tycker att det är så komiskt, på något sätt, med tanke på att jag precis avslutat en bok som handlar om en man som reser i tiden. The Time Traveler's Wife grundar sig ju helt på tanken att tiden inte är en linje, kronologisk, utan att allting händer samtidigt. Att tiden skulle vara som en ... ärtsoppa kan vi säga, för att använda en analogi från en av mina favoritböcker från tonåren. Inte ett pärlhalsband, där varje händelse följer på en annan, utan en ärtsoppa där allting är sammantrasslat och parallellt, även om vi för det mesta inte har sinnen nog att uppfatta det.


Och jag känner bara så ohyggligt starkt att jag vill fortsätta med filosofistudierna, att jag älskar de här tankarna, vi pratade om tidsresor och kausalitet och fria viljor och jag saknar det. Att sitta själv på altanen och tänka på dessa saker är liksom aldrig samma grej, jag tappar alltid tråden någonstans mellan svartvinbärsbuskarna och de dykande svalorna.


... and Hugh Jackman (11 juli)

Nu har jag sett sista avsnittet av sista säsongen av Scrubs. Det är sorgligt. Inte bara för att det var sista avsnittet, aldrig mer några nya Scrubs, aldrig fler galna fantasier av JD eller hemska jävelstyg från the Janitor, långa arga utläggningar från Dr. Cox eller panikattacker à la Elliot. Sorligt också för att sista säsongen var så sorgligt dålig jämfört med allt annat fantastiskt som de tidigare sju säsongerna kommit med. Skrattet liksom fastnade i halsen, hade skådisarna plötsligt glömt hur de skulle spela karaktärerna som de axlat med sån perfektion i sju tidigare säsonger?

Jag vet inte. Kanske var jag bara bitter för att det var den sista. Scrubs är serien som aldrig svikit mig. Hur pissig min dag än varit, har Scrubs alltid kunnat få mig att skratta, samtidigt som den aldrig blivit så korkad och platt som många amerikanska sitcoms tenderar att bli. Den har precis rätt blandning av satir, slapsticks, elakheter och galenskaper. Jag har älskat Scrubs. Vad ska jag göra nu när det är slut?

Men kanske är det bra att det är över. Jag måste dra ner på sjukhusserierna jag följer. Det kanske inte märks nu, men jag har hypokondri i familjen. Jag vill inte ge mig själv griller.


att kunna fläta sitt hår (10 juli)

Jag saknar mitt långa hår. Jag saknar att kunna fläta det, långt ner på ryggen, att dra borsten igenom det. Jag saknar formen som det långa håret gav mitt ansikte.

Jag saknar inte att behöva plocka långa hårstrån från allt, tröjor, kuddar, mössor, men sånt är det lätt att glömma.

Mitt hår är så kort nu, det är skönt, visst, men det går så långsamt. Det blir ingen skillnad på fest och vardag och mitt ansikte är bart. Om jag lägger manken till kanske jag kan få tillbaka det där långa om en sisådär tre år, men tre år är lång tid. Mycket lång tid. För tre år sen skulle jag börja trean i gymnasiet, det är ett helt liv sen. Och alla andra utom jag verkar tycka att mitt korta hår passar mig bäst, Jonatan sa att jag inte får låta det växa.

Det är flätan jag saknar, tyngden mot ryggen.


(10 juli, precis efter midnatt)

Jag har en så slutgiltig känsla över mig. Som att här tar någonting slut, inga omtagningar, punkt. Härifrån kan det hända att något nytt börjar, men det kan också hända att det här är slutet. Tiden som en linje, eller cirkel.

The Time Traveler's Wife är slut. Jag gråter inte. Jag ligger inte på golvet och värker. Men jag känner, så påtagligt, att jag är.


de små undantagen (9 juli)

Jag såg precis klart på Stranger Than Fiction. En film som jag har haft på min dator i minst ett och ett halvt år, som jag börjat se på minst tio gånger men sen gett upp på, jag har liksom aldrig pallat mig igenom mer än en kvart, sen har någon lättsmält tv-serie fångat mitt intresse istället.  Jag ser sällan på film nuförtiden. Jag har blivit tv-serienarkoman.

Men jag förstår egentligen inte varför jag aldrig kommit längre med Stranger Than Fiction. Den börjar bra. Riktigt snyggt faktiskt. Och ändå var det i självdiciplinträningens namn som jag bestämde mig och faktiskt såg den från början till slut.


Ingen sådär stort extraordinär film. Men ändå har den någonting. Den handlar om en författare med skrivkramp, Emma Thompson, och hennes nya huvudkaraktär. Den känns aktuell, för mig, som går runt med mina egna karaktärer i huvudet, vissa av dem skriker och andra säger ingenting alls och jag tvivlar på att jag någonsin kommer att få ner något intelligent och sammanhållet om dem.

Författaren och huvudkaraktärens liv börjar snärjas samman och processen växer i mig. Tänk om någon kunde berätta mitt liv för mig. Vad mycket lättare det skulle vara att skilja de viktiga sakerna från de triviala då. Istället går jag runt och formulerar meningarna i huvudet, utifrån mig själv, jag använder aldrig allvetande berättare när jag skriver. Men vad skönt det skulle vara.

I slutet av filmen snörs den samman med Emma Thompsons vackra berättarröst och hon är en fantastisk skådespelare, är hon inte det? Och nu sitter den liksom där, filmen, och gror någonstans mellan mina lungor och kanske kommer jag att vakna imorgon och ha glömt hela grejen. Eller så har där växt fram någonting, en byggsten, ett språkrör för de stumma karaktärerna i mitt huvud.


sommarminnen in the making

Igår satt jag på grannens tomt mitt i natten och snodde deras trådlösa nätverk, blev uppäten av myggen och frös som en liten gris. Och som om inte det var deprimerande nog, så dog mitt batteri mitt i allting och datorn bara slocknade. Då var klockan redan ett, så det var bara för mig att gå och lägga mig.
Nu sitter jag på grannens tomt igen och lånar internet, men nu är det i alla fall mitt på dagen och jag har fått lov.

Spotify funkar i Finland. Bra grejer.
Det är en av de där sakerna som hände medan jag var borta. Första gången jag hörde talas om Spotify var precis innan jag åkte iväg, och när jag kom hem använde alla det plötsligt. Men jag är inte sen att ta efter, obegränsad tillgång till musik är inget jag tänker ta avstånd från bara för att alla andra använder det. Det där med principer har sina gränser.

hål i huvudet (8 juli)

Mamma köpte jordgubbar till mig, många jordgubbar, inte fem kilo igen men nästan. Två kanske. Min kusin Rasmus, som är här med sin kompis David och mamma Sinikka, sa alldeles nyss:

"Men du vet mamma, vår generation gillar att multitaska."


Och en av mina andra kusiner, Mikael, la tak idag och nu har han ett hål i sitt huvud. Han ramlade och landade på trappan, bröt ett par revben och skallbenet och nu ligger han nedsövd på intensiven. Han är ett år äldre än mig.

Vad som hinner hända under en dag.


popvisdomar IV

To be lonely is a habit, like smoking or taking drugs, and I've quit them both but man was it rough.


Jenny Lewis igen. Acid tongue. Den kvinnnan.


och regnet faller över Nokias åkrar (7 juli)

Det är någonting med det här stället. Det gör mig lat. Ohyggligt lat. Det passiviserar mig, jag kan inte få mig själv till att komma ur sängen före två och efter det gör jag ändå ingen nytta så jag skulle lika gärna bara kunna bli kvar i sängen. Igår lyckades jag i alla fall ta mig in till Borgå och köpa ett par tajts, så att jag kunde ge mig ut på min joggingrunda. Gick inte bra, såklart, jag har svårt att motivera mig själv att fortsätta springa när jag blivit trött. Idag regnar det, och jag bara pallar inte. Jag behöver en överdrivet hurtig friskis&svettis-gympaledare eller en skrikande ridlärare för att kunna motivera mig själv. Men äta kan jag, utan problem, jag håller långsamt på att förfalla.


Har jag nämnt att jag älskar Jenny Lewis? Och Regina Spektor, jag älskar Regina Spektor. Och som Nina Simone sjunger, Nobody knows you when you're down and out, när jag blivit tjock och inte vågar visa mig bland folk längre, så har jag alltid Jenny, Nina och Regina.


felplacerad i tid (6 juli)

Jag läser The Time Traveler's Wife. Jag fylls av hemska föraningar. Det här kommer att gå åt helvete, som med Rosen på Tistelön, ligga på golvet och skaka av gråt. Var det inte det Sasha sa när hon tipsade om den? "It has been known to make grown men cry." Kanske är jag lite väl masochistisk, kanske borde jag börja resonera lite mer som Natalia, hon sa att hon nog inte kommer att läsa Rosen på Tistelön när jag lämnade den i La Paz, jag hade ju sagt att den var hemsk. Att läsa böcker som får en att gråta är helt enkelt inte bra ur överlevnadssynpunkt.

Jag kanske helt enkelt inte har någon speciellt välutvecklad överlevnadsinstinkt.


Men i början av boken är en dikt citerad, dikten:


Love after love


The time will come

when, with elation,

you will greet yourself arriving

at your own door, in your own mirror,

and each will smile at the other's welcome,


and say, sit here. Eat.

You will love again the stranger who was your self.

Give wine. Give bread. Give back your heart

to itself, to the stranger who has loved you


all your life, whom you ignored

for another, who knows you by heart.

Take down the love letters from the bookshelf,


the photographs, the desperate notes,

peel your own image from the mirror.

Sit. Feast on your life.


- Derek Walcott



När jag läste den första gången, innan jag dykt in i själva boken, tyckte jag att den var otroligt vacker. Och i vilken annan kontext skulle den fortfarande vara det, fantastisk, jag älskar den. Men här, som förord till den här boken, dukar den upp för katastrof.


det här med läsdiciplin (4 juli)

På bussen från La Paz till Lima började jag läsa The New Life av Orhan Pamuk. Den var tråkig, så inför flygningarna bytte jag till Daughter of Fortune av Isabel Allende. Om det är någon gång man förtjänar en spännande, lättläst bok, så är det när man flyger, tänkte jag. När jag för någon vecka sen blev klar med Daughter of Fortune (en riktig roman, att rekommenderas för alla som gillar böcker i historiska miljöer) fortsatte jag med The New Life. Den fortsatte vara tråkig. Jag lyckades nästan ta mig ända till den tvåhundrade sidan (av trehundra) innan jag bara inte pallade längre, kom fram till Vahijärvi och började läsa The Time Travelers’s Wife av Audrey Niffenegger. Jag blev tipsad om den av Sasha i Parque Machía, och jag vet att författarens efternamn ser ut som ett skämt, men jag är helt jävla såld, trots att jag bara läst sjuttio sidor änsålänge. Jag är helt säker på att det kommer hända något alldeles förskräckligt i den och jag vet att jag kommer att gråta så att jag tror att jag ska gå sönder, och jag hatar det och älskar det. Men först och främst - jag kan inte sluta. Allting som får mig att känna, även om det är smärta, gör mig, när allting till slut är överstökat, så lycklig. För då vet jag att jag lever. Och jag vet hur det är att inte känna. Så jag har stora förhoppningar om den här boken.
Men The New Life, ja. Jag får väl fortsätta med den när jag är klar med The Time Traveler’s Wife. För att sluta läsa en bok mitt i, det kan jag helt enkelt inte göra. Hur tråkig den en är. Det har med självdisciplin att göra, och tron att allting har något att lära mig. Jag har blivit lat på sistone, jag måste träna på båda.

rapsen blommar & vinbären är gröna (4 juli)

Jag är i Finland. Vahijärvi, Askola. Förra sommaren var den första i mitt liv då jag inte var här, på två år har jag inte gått barfota på gräsmattan och fått trätrappan att knarra mitt i natten. Här har inte hänt någonting, och alldeles för mycket. Det går inga bussar hit på somrarna längre. Övervåningen är renoverad, helt ny, allting är vitt. Rabatterna är fulla med ogräs och mormor är död. Hon dog för två och ett halvt år sen, det är länge sen, det är inget jag tänker sådär dagligen på längre men hela det här stället osar mormor. Det går inte att låta bli. Så fort vi kom hit kom molnen och idag på eftermiddagen började det regna. Men på torget i Borgå igår köpte mamma fem kilo finska jordgubbar (stördaste grejen, de svenska jordgubbarna på Borgås torg är billigare än svenska jordgubbar på Coop i Skarpnäck), så jag har suttit på glasverandan med min dator och ätit jordgubbar. Nu har jag städat klart. Min hårddisk är uppdelad i fina, prydliga mappar och speciellt fotomapparna är jättefina. Jag har aldrig påstått att jag inte skulle vara pedantisk.

Och det är något med det här stället, och fotona. Jag har ju i princip gått igenom hela mitt liv från födsel till idag. Eller åtminstone sex års ålder, då jag fick min första kamera. Jag fick inte min första digitala kamera förrän när jag var arton, men höjdpunkterna innan det scannade jag in till olika kollage och bilddagböcker på internet. Och att det här huset på kullen i byhålan där ingen pratar något annat än finska varje sommar har varit den platsen jag kommit till för att försöka varva ner och smälta allt som hänt mig under året.
Nåja, det där med varva ner har ju aldrig riktigt funkat, för hur samspelta jag och mamma än är hemma, så hamnar vi alltid ur fas när vi är här. Hon får sina städmanier och ska vända upp och ner på hela huset, medan jag blir lite extra lat, jag har ju sommarlov, jag vill kunna läsa, eller spela patiens, eller städa i min dator utan att bli störd. Och det där med att smälta - äe, alltså så förvirrad och förtvivlad som jag varit här, borde jag väl aldrig vilja komma tillbaka hit.
Men jag älskar det här stället. På något underligt, bakvänt sätt.
Så nu går jag runt i det här känsloladdade huset med alla dessa gamla fotografier i huvudet, apan som bet mig i fingret vid Victoriafallen i Zimbabwe när jag var fem, bandymatcher på skolgården i ettan, mitt och Paulinas maskeradkalas när vi fyllde nio, klassresan till Birka i fyran. Paulinas besök hos mig och mamma i Tanzania, Eric, mitt och Hannas Halloweenparty i sexan, innan jag och Hanna egentligen blivit kompisar, picknick i Vitabergsparken med Hanna och Lisa när det precis höll på att bli vi tre, Koster med dem sommaren 2002. Italien med Hanna och pappa-Anna-Aron sommaren därefter. Hösten i nian, fikatorsdagarna med Ida och Fina och Lisa, Robin, klassresan till Grekland våren 2004, skolavslutningen i nian, Magdalena och Hanna och Kirke alldeles rödgråtna. New York, första hösten i gymnasiet, Malin som bara fastnar på fotografi efter fotografi, Kirke, Lisa och Ida på Hundby i augusti 2005, studieresan till Berlin, vad jag grät där, Fred. Kirkes artonårsdag. Min artonårsdag. Hannas artonårsdag. Klubbfotografier från Indierave, Baba, Ace, Vänner & Bekanta. Foto A i trean med Sandra och i julklapp fick jag min första digitalkamera, den jag fortfarande använder, EOS 400D, min bäbis. Där tog de scannade fotona slut, de digitala organiserar sig så fint av sig själva.

Men det är mycket liv. Och som att det är meningen att jag ska kunna hantera allting nu, så forsar det ner på mig allting på samma gång. Annars lever jag i nuet och minnena blommar upp något åt gången, som droppar som faller. För att det är så psyket hanterar. Men nu - kortslutning. Allting som en atombomb i mitt huvud. Ska bli spännande att se om jag överlever.
Vi ses på andra sidan!

popvisdomar II & III

Jag älskar Jenny Lewis, både solo och med Rilo Kiley.

Men Nina Persson i A Camps ackompanjemang är inte heller så dum:
It’s a riddle how lovers can stay alive. That we bloom and breed and multiply.
Don’t you know that love is stronger than Jesus. Don’t you know that love can kill anyone.


Eller underbara Regina Spektor, på nya skivan:
I've got a perfect body, cause my eyelashes catch my sweat.

Är det inte fastiskt när det kommer nytt från favoritgenierna?

semesterkaos

Förlåt, jag blev överväldigad av alla nya projekt och alla människor jag ville träffa. Det är mycket som förväntas av en nyhemkommen världsresenär. Även om jag kanske inte kan kallas för nyhemkommen riktigt längre. Och imorgon åker jag till Finland och blir borta en liten stund. Detta semesterkaos.