en dag i apkarantänen

6:50 - Min väckarklocka ringer, men oftast är jag redan vaken. Aporna vaknar med solen här, och när aporna är vakna väcks alla andra också.
7:00 - Om jag har tidiga passet börjar jag jobba. Pressenningarna ska av apornas burar och de sja få varsin banan till frukost. Sen ska aporna som är ute om dagarna släppas ut ur sina burar och spännas fast på sina löplinor. Om jag har sena passet äter jag frukost istället. För det mesta blir det två pankakor med banan i. Mums!
7:30 - Om jag har tidiga passet så är det frukostdags. Annars så börjar jag jobba nu, aporna får api (en sorts mycket lös havregrynsgröt som de älskar) och filtarna ska samlas ihop från apornas burar.
8:00 - Tidiga passet kommer tillbaka från frukost. En eller två personer ställer sig och börjar tvätta filtarna. De andra två eller tre personerna börjar städa burarna, först med vattenslangen och sen med sopborsten. Alla burarna är byggda så att det är ett mellanrum mellan golvgallret och cementgrunden allt står på, så att vi inte ska behöva gå in i burarna. Vi spolar helt enkelt bara ner all skit och alla gamla bananskal så att de åker igenom golvgallret och sen är det bara att sopa bort det. Varannan dag ungefär ska golven och matborden även skuras med blekmedel. Starka grejer, det där.
När städningen börjar bli klar, hamnar alla av oss till slut vid tvättbänken, för 10:15 måste vi vara klara att överlämna den åt volontärerna från spindelparken (där spindelaporna bor).
10:00 - Aporna får snacks, något litet att tugga på så att de har något att göra och inte blir helt uttråkade i sina burar. Meningen är inte att snacksen ska vara mat, utan det är sysselsättning. Därför försöker vi göra lite mer av det än bara en bit frukt. Vi fyller avklippta vattenslangsbitar med banan, eller stoppar in majskorn i bananhalvor eller papayabitar.
10:30 - Aporna får varsin gren eller vasstrå som någon varit och plockat från djungeln (de rivs, vasstråna, jag har händerna fulla med små sår). Det är också för sysselsättning. Sen brukar det finnas lite tid över till fri lek med apor.
11:30 - Vi börjar förbereda lunch. Det är en mycket systematisk process. Först går Chris och inventerar i matförrådet och bestämmer vad som ska serveras idag. Lunchen ska helst bestå av fyra sorters frukt: bananer, papaya, apelsin. För att få fyra sorter måste vi oftast fylla ut med gurka, bönor eller jordnötter. Under tiden ställer någon annan ut matskålarna på en av köksbänkarna - fem stora till spindelaprona, tre dubbla och nio singlar för capuchinaporna på vänster sida av karantänen, tre dubbla och fem singlar till capuchinaporna i bur och fjorton lösa på höger sida. All frukt och alla grönsaker ska tvättas i vatten blandat med lite iodin (för att desinfektera dem), gurkorna och papayan skärs upp i lagom stora bitar och så delas allting ut i skålarna. Det är en färgsprakande syn när allting är klart.
12:00 - När spindelparksmänniskorna har gått med sin mat, är det dags för oss att börja dela ut vår. Annars kommer bara spindelaporna och äter upp våra apors mat.

12:30 - Det första lunchpasset börjar. Lunchen på caféet här består oftast av någon sorts grönsaksgryt med ris eller pasta. Helt okej faktiskt. Här serveras inget kött. Om jag orkar, går jag ibland över bron in till byn och sätter mig i den lilla innemarknaden mde en papaya-, banan- eller jordgubbsmjölkshejk för en sisådär tre spänn.
Om jag inte har den tidiga lunchen, så är det städa burarna på ena sidan av karantänen, diska matskålarna från den sidan och göra iordning eftermiddagssnackset som gäller. Det ska göras på en och en halv timme, så för det mesta finns det gott om tid för att leka med aporna eller läsa en bok.
14:00 - Andra lunchpasset börjar. Om jag hade den tidiga lunchen, ska jag nu ge aporna snackset, städa burarna på den andra sidan, diska matskålarna och hämta grenar eller vasstrån åt aporna.
15:30 - Andra lunchpasset slutar och aporna får sina grenar.
16:00 - Apidags! Alla aporna får api och sen ska matskålarna diskas i en enda hast, för
16:30 - börjar vi göra iordning middagen. Fyra sorters grönsaker, tillexempel gurka, tomat, bönor, morötter eller rödbetor. Allting skärs upp i lagom stora bitar och delas ut i skålarna som ställts ut på köksbänken. Ibland får capuchinaporna även kycklingsoppa, full av ben och huvuden.
17:00 - Efter att spindelparksmänniskorna gått iväg med sin man, delar vi ut middagen. Om det är kycklingsoppsdag, blir aporna helt galna, de älskar kyckling, de skriker och sträcker sig efter sina matskålar så att man knappt hinner ställa ner skålen innan de dyker ner i soppan.
Medan vi väntar på att aporna ska äta klart, brukar jag gå och kolla om filtarna hunnit torka. Varje dag under min vistelse här har det regnat, så det här med att få torra filtar har varit ett jävla sjå.
Ungefär 17:30 - Vi kvällsstädar med vattenslangen och sopborsten, ger varje apa varsin filt och tar in dem som varit ute under dagen i sina burar. När alla aporna sitter i sina burar, hänger vi pressenningar över deras burar. Godnatt!
Ungefär 18:30 - Arbetsdagen tar slut. Och jag får äntligen ta av mig mina hemska stövlar och duscha riktigt, riktigt länge. Ah, vad jag älskar tvål!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback